(Rosmarinus officinalis) |
El romaní és
un arbust mediterrani molt conegut gràcies als seus usos culinaris i
medicinals. El romaní posseeix en les seves fulles glàndules que
contenen olis essencials que li confereixen una olor fragant i
fresca. És un condiment tradicional de la cuina mediterrània.
El romaní és una de les plantes
mediterrànies més conegudes per la tradició dels seus usos
culinaris i medicinals. Les fulles són lineals, dures i amb l'anvers
blanquinós perquè està cobert per pilositat. Les flors blaves amb
dos llavis ben marcats són molt característiques. Pot florir tot
l'any, però a la natura sol tenir una floració de tardor i una
altre al principi de la primavera.
A causa de la seva
característica fragància, és utilitzat en perfumeria i també
serveix per aromatitzar l'aigua del bany.
La seva fusta serveix com a combustible i també per a fer peces
de llaüts i altres instruments musicals.
Tradicionalment s'acostumava a repartir pels calaixos i armaris
per evitar els àcars i també es col·locava a les habitacions dels
malalts com a desinfectant.
Aquesta planta s'ha utilitzat tradicionalment en la medicina
popular com a remei, entre d'altres, per al tractament de les
cefalees i del vertigen; per disminuir les molèsties musculars i el
mal d'esquena, així com la circulació deficient i per les lesions
cutànies. També com a estimulant dels cabells i per l'eliminació
de la caspa.
Igualment s'empra per millorar la respiració durant els
constipats, la grip o la sinusitis, i per “despertar” la ment.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada